HTML

Mélisande gyűrűje

"Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét."

Címkék

címkék

Friss topikok

  • almonda: De klassz lehetett! Kár, hogy nincs sok ilyen. S nem csak deLux szinten lenne jó... hanem olyan e... (2010.02.03. 18:42) Behavazott Nagykörút, forrócsokival
  • lilja4ever: @Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem marad... (2010.01.08. 00:42) 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen
  • Mélisande: Ez jó! Nem is tudtam, hogy feldolgozták Legjobb lehet feliratozva, hallgatni hozzá a pattogós finn... (2009.10.05. 12:12) Veijo Meri: Manilakötél
  • szamárfül/pável: enyém az öröm :) (2009.08.06. 00:19) 3 skandináv regény
  • Mélisande: :) Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodo... (2008.10.15. 13:23) Izland nagy bajban van

Szerzők

Ismét január

2009.01.05. 12:37 Mélisande

Hát aki olvas annak itt kívánok boldog új évet. Ma kezdtem újra a melót, a karácsonyi party után úgy döntöttem, új munkahelyet keresek. Erről ennyit.

Ünnepek alatt persze megint nem úgy pihentem, mint kellett volna, de lényegesen jobb volt, mint a nyári szabi.

Néhány érdekesség, csak hevenyészve. Mezzo TV-n Poppea megkoronázása, Glyndebourne-ból/ből. Eléggé kiakasztott, szoft pornó határát súrolta, erre helyezte a hangsúlyt, nyilván azzal a céllal, hogy (erőteljesen) szemléltesse, miként veszíti el eszét a felálló farkú férfi, ha begerjed. (Bocs a vulgáris kifejezésért.) És miként érvényesülhet egy kellően körmönfont és szexi nő a férfiak által uralt világban. És ezt miként használják ki mások. Mondom ez így rendben van. (Vajon Monteverdi korában is ez volt a darab lényege?) Nem tartom prűdnek magam, de azért ez sok volt. Szabályos nemi aktust játszottak el az énekesek, még el si csuklott a csúcson a hangja a mutatós, tehetséges Danielle de Niese-nek (őt a MÜPA-béli Lovagok c. Rameau koncert-szerű előadásban láthattuk-hallhattun Budapesten is). Egyedül az elegáns, finom, női mivoltában megsértett Octaviát alakító Tamara Mumford tetszett. Volt egy-két jó ötlet, pl. humosor volt a két nevelőnő, akiket kontratenorok énekeltek. Szép hangú, de - már elnézést - ronda leszbi volt Nerone alaktója, fogalmam sincs ki (én Kazarovára tippeltem, de nem ő volt).

Volt egy kiállítás, a Kiscelli Múzeum Divat és tradíció címen rendezett kis bemutatója, egy teremben néhány régi munkaeszköz, meg egy-két mai designer ruhája. A lényeg a katalógusban benne van, azt érdemes is megvenni. Későn érkeztünk, 4-kor már zárt, és 3/4 4-kor szó szerint kirúgtak minket, mint a sicc, még be sem dobhatták a gyerekek a rajzaikat a ládába, ahova lehetne. Tök udvariatlanok voltak, nagyon kiakadtam rajtuk.

Tegnapelőtt és tegnap még egy korizás is belefért, tegnap pl. Tihanyban a Belső tavon. Gyönyörű volt a jég, de baromi hideg volt. Ezzel együtt sokan lejöttek.

Olvasás kevés, inkább a szép albumom nézegettem, olasz terekről, de egy ki Eszterházy 16-oson belül, vagy valami ilyesmi című könyvét olvasgattam, csak nem jutottam a végére. Sajna nem vagyok focirajongó, viszont a családomban van ilyen, úgyhogy valamelyet képben vagyok.

Reggel ismét örömmel hallgattam Fialát.

Szólj hozzá!

Címkék: opera könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://melisandegyuruje.blog.hu/api/trackback/id/tr26858998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása