HTML

Mélisande gyűrűje

"Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét."

Címkék

címkék

Friss topikok

  • almonda: De klassz lehetett! Kár, hogy nincs sok ilyen. S nem csak deLux szinten lenne jó... hanem olyan e... (2010.02.03. 18:42) Behavazott Nagykörút, forrócsokival
  • lilja4ever: @Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem marad... (2010.01.08. 00:42) 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen
  • Mélisande: Ez jó! Nem is tudtam, hogy feldolgozták Legjobb lehet feliratozva, hallgatni hozzá a pattogós finn... (2009.10.05. 12:12) Veijo Meri: Manilakötél
  • szamárfül/pável: enyém az öröm :) (2009.08.06. 00:19) 3 skandináv regény
  • Mélisande: :) Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodo... (2008.10.15. 13:23) Izland nagy bajban van

Szerzők

Izland nagy bajban van

2008.10.09. 10:10 Mélisande

Tegnap az izlandi bankfelügyelet átvette az ország két legnagyobb bankjának felügyeletét. Sajnos azonban félő, hogy az állam nem tud garanciát vállalni a külföldön felhalmozott és behajthatatlan hitelekért. Főleg Angliában fejtett ki jelentős tevékenységet, és az ottani csőd és válság következtében nem fizetnek a vevők, és most fel kellett függeszteniük mindenfajta betétes kifizetést és elhelyezést. Az állam garanciát vállalt a külföldi adósság törlsztésére, de a kronúr mélyrepülésben van évek óta, a központi bank most befagyasztotta az izlandi korona árfolyamát, de állítólag nem marad így, még lejjebb kell értékelni (tegnap 200 ISK-t is jegyeztek 1 EUR-ért). Izland pedig szinte mindenből importra szorul, úgyhogy nagy nehézségek elé néznek az emberek.

A garanciát úgy tudják teljesíteni, hogy orosz kölcsönt vesznek fel, 3-4 év futamidőre. Elképesztő... Nem való ilyet írni, de ha azok a bunkó, közönséges oroszok beteszik a lábukat oda... Nagyon aggódom az én Izlandomért. Az az én álmaim országa, messze van, ismeretlen, és minden vágyunkat odavetíthetem.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://melisandegyuruje.blog.hu/api/trackback/id/tr94704699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bunkó és közönséges orosz vagyok 2008.10.10. 11:21:14

Voltam Izlandon. Reykyavikban és külterületein akkora bevásárlóközpontok vannak tömegével mint nálunk a nagyobb Tesco-k, mindez kb. 200ezer emberre. Hétköznap este 6kor vásároltam az egyikben. Kb. 5 vásárló volt bent velem együtt egy budaörsi méretú hypermarketben. Az egyik joghurt amit vettem, penészes volt, aznapi lejárattal. Mindenhol máshol is csak a nagy arc-ságot tapasztaltam meg a mértéktelen pénzéhséget és drágaságot. Azt hitték a vikingfattyak h. ők szarták a világot. Hát nem... Csak azt aratják amit vetettek.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2008.10.10. 16:11:58

Hát ne haragudj, de az első két jelző a nevedben önmagáért beszél. Én is jártam Izlandon, és nem ettem penészes joghurtot, ellenben amikor meg akartam mutatni a kisfiam útlevelét, hogy igazoljam tényleg 10 éves kor alatt van, így jogosult az ingyenes túrára, nem értették, miért gondolom azt, hogy ők kételkednek a szavahihetőségemben. Ilyet mikor tapasztalni nemhogy Kelet-Európában, de akár más részén? (Most a többi északi országot nem ideértem.) Bevásárlóközpontokban nem jártam, így mindent elhiszek, de velem nagyon kedvesek voltak, úgy látszik érezték, hogy másképp állok hozzájuk, mint viking fattakhoz! (Ellenben részeg orosz lengette a dollárjait, hogy hol váltsa be. Most nehogy bárki ideírja, hogy jaj, a skandinávok mennyit isznak, mert ez már közhely számba megy. Mégis 90 évig élnek!)

Bunkó és közönséges orosz vagyok 2008.10.10. 18:14:23

Nézd, magam is szándékosan csupán a negatív előjelű élményeimmel hozakodtam elő. Voltak pozítívak is, nem is kevés, de ez ebben az összefüggésben nem számít, hiszen Te úgy látom hogy már kialakítottad az izlandiakkal kapcsolatos attitűdödet. Csupán kissé meg akartam kapirgálni a felszínét. Az orosz emberekkel kapcsolatban viszont csak ez a két jelző jut az eszedbe melyeket használtál? Voltál Te mostanában Oroszországban? Ismersz személyesen orosz embert, embereket? Meglepődnél ha ismernéd őket! Persze ott is rengeteg a probléma, meg Izlandon is. Az izlandiak tényleg elhitték magukról hogy kitalálták a tutit. Mi volt ez? Hát az, hogy a jólétet hitelből törlesztett hitelből is lehetséges nagyon hosszú távon finanszírozni, reális gazdasági teljesítmény nélkül. Izland szinte mindenből behozatalra szorul, a kivitele fele viszont halászati termék.Ne menjünk bele mélyen abba se, hogy emiatt összerúgta a port nagyon sok környező országgal, mondván h. nekik ne mondja meg senki h. a saját vizeiken kívül mennyit halászhatnak. Szépen haza is vágták jónéhány faj élőhelyét. Amit nagyon hiányoltam náluk a kétségtelenül szerethető tulajdonságaik mellett, az a... hogy is mondjam csak, a szerénység elég feltúnő hiánya. Olvass kicsit utána annak, hogy milyen pengeváltásaik vannak éppen most a kalózbankjaik tönkremenetele miatt az angolokkal. Ezek tényleg elhitték magukról hogy olyan ügyesek és gazdagok amit a görbe és manipulált tükrük mutatott. Ezt akartam a hypermarketes élményemmel is jelezni. Kívánom h. mihamarabb felálljanak és maradjanak olyanok, amilyenek, mert kétségkívül nagyon sajátos színfoltjai Európának, persze a tanulságokat azért jó lenne ha levonnák. A Sigur Rós-t persze imádom.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2008.10.13. 11:03:11

Igen, csakugyan kialakítottam a magam attitűdjét, amin nehezen fogok változtati, noha tudatában vagyok rózsaszínes mivoltának. Orosz emberekkel kapcsolatban ez a két jelző jut sajnos (!) eszembe (ehhez jelentősen hozzájárult a média is a folyamatos negatív hírekkel, mint túszdrámák, maffia és állam összefonódása, magamutogató, cinikus újgazdagok, hadd ne folytassam) - ne vedd rossz néven, de nem tudom elereszteni a fülem mellett, pedig tudom, hogy ez általánosítás). DE gyorsan utána sokminden más is! Ismerek oroszokat (ma mondjuk nem sokat), és nagy tisztelője vagyok számos orosz művésznek, sportolónak, újságírónak, sőt politikusnak is. Nem mellesleg odaírtam egy megjegyzért, miszerint nem szép ilyet írnom. Azért megköszönöm neked, hogy felhívtad a figyelmem, mennyire sztereotipiákban gondolkodom, pedig hidd el szeretném magam úgy látni, mint aki mentes az ilyesmitől... Néha nem árt helyrebillentenie valakinek:) Halászat - hát az nagyon "sikamlós" kérdés minen tengerrel rendelkező ország esetén, spanyoloknál, sőt lengyeleknél is az EU csatlakozást a kivézelezett halászat kvótáktól tették - legalábbis elvben - függővé. Izland nem találta ki a tutit, soha nem is állítottak ilyet. Egyszerűen követték azt a skandináv modellt, ami pl. Svédországban már a 30-as évek óta működik. Dehogy ők találták ki! És részben a skandináv örökségre is visszavezethető. Mindig fontos volt arrafelé az egyén boldogulása, tiszteletbentartása, ugyanakkor az egyes emberek úgy szocializálódtak ,hogy tudatában voltak a közösségben lét "hasznosságának" - szóval, egyfajta adok-kapoknak mindkét részről. Izland, de a többi északi ország is nagyon, nagyon szegény volt régebben.
Kalózbank? Úgy tudom normál kereskedelmi bankok internetes "fiókjairól" van szó, ez nem izlandi specialitás szintén. Moinnhogy az sem, hogy olcsó hitleleket kínáltak. Hogy mégis mire számítottak a kis "bugyuták"? Foglamam sincs. USA, Anglia?
Ja, ezennel a bunkó és közönséges címkét visszavonom!

SH és Dr W. 2008.10.14. 23:38:49

Szia,
akkor már én sem akarok orosz lenni, :-) Izlandnál sztem azért egy kicsit hibádzik ez a skandináv modell dolog. Ahogy nagyon sok helyen megírták már, nekik a "fundamentumokkal" voltak problémáik, nem úgy mint Norvégiának, ahol az olaj és a gáz a fundamentum, vagy Svédország, ahol a Volvo, a Saab, az Ikea, a Scania és a diverzifikált acélipar és gépgyártás, vagy a finnek, ahol beérett az ötvenéves összehangolt és zseniális közoktatási menetelés, ami miatt mára azok lettek amik, vagy pedig Skandinávia Svájca, Dánia, a rengeteg kis high-tech cégével a design-tól a finommechanikáig bezárólag. Izland mintha csak a nagy szomszédok eredményeit irigyelte volna meg, az érte hozott haszonáldozatot valahogy már nem akarták kicsengetni. Még egyszer: Izlandnak a halon kívül nemigen van más, devizát és munkahelyeket növelő terméke. Ennek nem lehet akadálya a kicsi lakosság. Példa lehet Liechtenstein. Ha már bankolni akarnak akkor tegyék azt. De akkor úgy mint Liechtenstein. Hozzáértéssel és szerénységgel. Lehettek volna ők adóparadicsom vagy pénzügyi központ, de azt hosszú munkával és türelemmel ki kell érdemelni. Ők inkább gyorsan akarták ugyanezt.
A külföldre kihelyezett, na jó, NEM kalózbankjaik nem olcsó hiteleket kínáltak, mert akkor liechtensteini módon jártak volna el, hanem relatíve magas kamatra gyűjtöttek betéteket, amivel aztán nem tudtak elszámolni. Láttunk már ilyet máshol is. Mintha egy Kulcsár Attila nevű személy ezt már megpróbálta volna egyszer máshol, többekkel együtt. Üdv

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2008.10.15. 13:23:16

:)
Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodom tovább, elfogadom, ez is egy vélemény. Nem ragozom tovább, pl. hogy Izland 25 éve is jóléti államnak számított, és hol volt akkor még hitelválság... Azért én maradok - fenntartásokkal:) - a magaménál...
süti beállítások módosítása