HTML

Mélisande gyűrűje

"Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét."

Címkék

címkék

Friss topikok

  • almonda: De klassz lehetett! Kár, hogy nincs sok ilyen. S nem csak deLux szinten lenne jó... hanem olyan e... (2010.02.03. 18:42) Behavazott Nagykörút, forrócsokival
  • lilja4ever: @Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem marad... (2010.01.08. 00:42) 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen
  • Mélisande: Ez jó! Nem is tudtam, hogy feldolgozták Legjobb lehet feliratozva, hallgatni hozzá a pattogós finn... (2009.10.05. 12:12) Veijo Meri: Manilakötél
  • szamárfül/pável: enyém az öröm :) (2009.08.06. 00:19) 3 skandináv regény
  • Mélisande: :) Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodo... (2008.10.15. 13:23) Izland nagy bajban van

Szerzők

Elektra

2007.11.30. 14:53 Mélisande

Iszonyú jó volt a szerdai Elektra!!!!!! De komolyan, a hideg futkározott a hátamon! Elég sokat készültem rá, de így is (vagy éppen ezért) letaglózott a zene, díszlet-ének-történés egysége. A rengeteg szimbólu, amelyek közül van, amit nem is tudtam biztosan megfejteni, inkább csak kapisgálom az értelmét. Pl. hogy a facsemetét miért hurcolássza Elektra ide-oda, a végén ráteszi az anyja ágyára és abba kapaszkodik. És valahogy mintha az apával függött vona össze - mint a műben minden. A végén a közönségből volt aki fütyült, a taps szerintem elég lagymatag volt. Na de ez tényleg jó modern rendezés volt. (Nem úgy, mint a tavalyelőtti MÜPA-s Káel-féle Dido.) De nem ragozom tovább, sok kimerítő kritika született, amelyekkel nagyjából egyet is értek.

www.opera-vilag.hu/hirek_teljes.vÉr+fÜrdŐ+++kovalik+balazs+Élektraja+az+operahaz+szinpadan-281.html

Aztán egy kis magyarázós, de nem rossz:

www.opera-vilag.hu/hirek_teljes.oresztesz+vagy+akit+akartok-282.html

A szereplők fantasztikusak voltak, egyedül Gulyás Dénes volt nagyon rossz hangi állapotban. Sokan írták, hogy itt még belefér (és tényleg), de engem zavart. Na jó, csak egy picit. Inkáb sajnáltam, főleg a tapsoknál. Amúgy színészileg majdnem perfekt volt, ami meg nem az nyilván rendezői utasítás. (Amikor meglátja a gyilkosságot, különösebben nem rendül meg, és mikor rátámadnak sem rémül meg, csak némi segítség, segítség - ennyi, és bámészkodik kifelé az ablakon, mintha legalábbis valami utcai csetepatété követne figyelemmel.)

Az est legjobbja nekem Agnes Baltsa volt. Nagyon elegáns, Klütaemenestrája pont olyan volt, amilyennek én ábrázolnám, és hangilag sem volt semmi gond. A mélységei? Nem tudom, ez nem Delilah volt. Fantasztikus kisugárázsú nő! Akárcsak Nadine Secunde, aki színpadon sokkal jobban nézett ki, mint civilben. Megvallom, a sajtótájékoztaón készült képek alapján ezt nem feltételeztem volna. Hangilag és színészileg meg aztán nagyon ott volt! Bátori Éva szuper volt, és persze a sokat dícsért Perencz Géza is. És  a  kis szerepkben fellépőknek is bravi!!!!!!!!!!!!!!!

2 komment

Címkék: opera

A bejegyzés trackback címe:

https://melisandegyuruje.blog.hu/api/trackback/id/tr27247919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agamemnon 2007.12.01. 10:25:10

Vártam már a beszámolódat! És örülök, hogy tetszett! (kitettek magukért a lányaim, ugye? :)

Régen egyértelmű volt, hogy aki fütyül, annak nem tetszett az előadás, ma jelenthet éppenhogy nagyon erős tetszést is, a franc se tudja már... A búúúzás az egyértelmű, premieren volt az is, de a bravók elnyomták :)

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2007.12.03. 12:07:54

Üdv, Agamemnon!
Sajnos szerintem a fütty itt nem a tetszést jelezte. Én szégyelltem magam, hogy a függöny összecsapódásának pillanatában menniyen álltak fel, taps nélkül, ami egyébként is (vagy talán éppen ezért?) gyérre sikeredett.
A lányaid szuperek, voltak, de a volt asszony, na, ilyen nővel így elbánni...:) Megérdemelted, amit kaptál:)
süti beállítások módosítása