HTML

Mélisande gyűrűje

"Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét."

Címkék

címkék

Friss topikok

  • almonda: De klassz lehetett! Kár, hogy nincs sok ilyen. S nem csak deLux szinten lenne jó... hanem olyan e... (2010.02.03. 18:42) Behavazott Nagykörút, forrócsokival
  • lilja4ever: @Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem marad... (2010.01.08. 00:42) 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen
  • Mélisande: Ez jó! Nem is tudtam, hogy feldolgozták Legjobb lehet feliratozva, hallgatni hozzá a pattogós finn... (2009.10.05. 12:12) Veijo Meri: Manilakötél
  • szamárfül/pável: enyém az öröm :) (2009.08.06. 00:19) 3 skandináv regény
  • Mélisande: :) Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodo... (2008.10.15. 13:23) Izland nagy bajban van

Szerzők

Karnyóné

2007.10.01. 13:50 Mélisande

Megérdemli a mű, hogy megemlítsem!

Régen tudtam ilyen őszintén nevetni. Vajda János operája tele van parádés gegekkel, mindamellett dallamos zenevilága, látványossága senki figyelmét nem hagyja lankadni.

Csokonai története közismert: az özvegy Karnyóné pénzére feni a fogát két jómadár, és az asszony - mivel vágyik a meghittségre - elhiszi, hogy személye miatt csapják "udvarlói"  a szelet neki. Elhiszi, mert nagyon vágyik rá, hogy így legyen! Ez érthető, akkoriban (200 éve), idős nőként negyedül vinni egy szatócs üzletet -hát nem lehetett könnyű. Ugye a sok hitelre vásároló, csalfa beszállító, esetleg megbízhatatlan boltsegéd - csoda, hogy hiányzik a támasz? Ráadásul ott az ütődött isfia, akit persze el kell tartani, megvédeni a gonoszkodó külvilágtól, és nem utolsó sorban szeretni kell, mert ő is emberfi!

Ennek ellenére humoros szituációk érik egymást, szánalom helyett szórkozunk e női Falstaffon. Köszönet a címszereplő Wiedemann Bernadettnek, a léhűtő Gerdesits Ferencnek (ő különösen tetszett) és Fekete Attilának, valamint a hibbant Samukát éneklő Gémes Katalinnak.

Hírlik, hogy nem marad műsoron - kár lenne érte. Háromnegyed háznál több néző volt ezen a szombat délelőtt kíváncsi a darabra.

Szólj hozzá!

Címkék: opera

A bejegyzés trackback címe:

https://melisandegyuruje.blog.hu/api/trackback/id/tr65182392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.