HTML

Mélisande gyűrűje

"Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét."

Címkék

címkék

Friss topikok

  • almonda: De klassz lehetett! Kár, hogy nincs sok ilyen. S nem csak deLux szinten lenne jó... hanem olyan e... (2010.02.03. 18:42) Behavazott Nagykörút, forrócsokival
  • lilja4ever: @Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem marad... (2010.01.08. 00:42) 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen
  • Mélisande: Ez jó! Nem is tudtam, hogy feldolgozták Legjobb lehet feliratozva, hallgatni hozzá a pattogós finn... (2009.10.05. 12:12) Veijo Meri: Manilakötél
  • szamárfül/pável: enyém az öröm :) (2009.08.06. 00:19) 3 skandináv regény
  • Mélisande: :) Azért látom, Te is kialakítottad az attitűdöd Izlanddal kapcsolatban:) Úgyhogy nem magyarázkodo... (2008.10.15. 13:23) Izland nagy bajban van

Szerzők

16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

2009.12.04. 11:53 Mélisande

Na, több felhívást egy jó darabig nem ollózok sehonnan, de ezt még muszály idetennem. a http://www.nokert.hu/ oldalról kopiztam ide, Katica "recenziója", ő a portál legharcosabb írója. Nekem kedvencem, bevallom fordultam már hozzá, és nagyon kedvesen reagált.

Tehát:

"Ismét eltelt egy év. 2009. november 25-én újabb 16 Akciónapot kezdtünk. A tavalyi 16 Akciónap óta újabb 58 nő hiányzik közülünk, akiket partnere vagy volt partnere ölt meg. Változott, változik valami? Érdemben nem. Csak akkor fog, ha elismerjük és felvállaljuk a közös felelősséget.

Kinek a felelősségét?
JOGALKOTÓ. Amikor a nők elleni erőszakkal kapcsolatos jogszabályalkotásban a témával foglalkozó civil szervezetekkel, szakemberekkel érdemben nem egyeztet, a nemzetközi ajánlásokat, külföldön bevált jó gyakorlatokat figyelmen kívül hagyja. Eközben életeket kockáztatva kísérletezik újabb és újabb – végrehajthatatlannak, elégtelennek vagy használhatatlannak bizonyuló – jogszabályokkal. Vagy a fentiekhez, a civil tiltakozás ellenére a szavazatát adja. Ön felelős.

RENDŐR. Amikor még mindig tartja magát a régi „amíg vér nem folyik, nem megyünk ki” íratlan és jogellenes szabályhoz. Vagy ha kimegy, együttérzést mutat a bántalmazóval, hiszen provokálták szegényt. A bántalmazott segítségkérésére jó esetben széttárja a karját: „Nem tudunk semmit csinálni, asszonyom.” Ön is felelős.
BÍRÓ Amikor a pártatlanság és az elfogulatlanság jegyében nem veszi figyelembe a bántalmazó és bántalmazott között fennálló hatalmi különbséget. A büntetőeljárásban azt kérdezi a bántalmazottól, hogy miért nem ment el, a polgári eljárásban pedig, hogy miért ment el, miért hagyta ott a lakást; a bántalmazótól viszont elmulasztja megkérdezni, hogy miért képzeli azt, hogy joga van a partnerét bántalmazni. Ön is felelős.
ORVOS, egészségügyi dolgozó. Amikor már a sokadik lépcsőről való leesést panaszolja páciense, de Ön ezen nem csodálkozik, nem ad felvilágosítást a betegnek a rendelkezésre álló lehetőségekről, a látlelet felvételének ingyenességéről, feljelentést nem tesz. Ön is felelős.
SZOCIÁLIS MUNKÁS, gyermekvédelmi szakember. Amikor erőszakot tapasztal a családban, de ezt a két fél konfliktusaként, kommunikációs problémájaként kezeli és különböző mediációs és egyéb technikákkal próbálja azt megoldani nem törődve a vonatkozó nemzetközi ajánlásokkal. Vagy nem különböztetve meg a bántalmazó és nem bántalmazó szülőt , a gyerek sérülésének kialakulásában mindkettőjük felelősségét állapítja meg. Amikor a nő és gyerek bántalmazásáról beszámoló áldozat segítségkérésére a gyerek családból való kiemelésével fenyegetőzik vagy kiskorú veszélyeztetése miatt, mindkét szülőt feljelenti. Amikor a korábban családtagjai ellen súlyos erőszakot elkövető bántalmazó szülővel való elvitellel járó kapcsolattartást támogatja, sőt a gyerekét védő anyát sújtja szankciókkal. Ön is felelős.
TANÁR. Amikor testnevelés órán kék-zöld foltokat lát a tanítványán, de nem értesíti a gyermekvédelmi felelőst vagy a gyermekjóléti szolgálatot. Amikor osztályfőnökként észleli a gyerek furcsa, megváltozott magatartását, de inkább csak a „rosszaságot” szankcionálja ,a visszahúzódást tudomásul veszi; nem hívja be beszélgetni, nem jár utána a probléma okának és megoldásának. Ön is felelős.
SZOMSZÉD, barát vagy ismerős. Amikor gyakran hall kiabálást, sírást a falon át, de nem akar beavatkozni. Nem kérdezi meg a télen napszemüvegben, nyáron garbóban közlekedő ismerőst, barátot, hogy segíthet-e valamiben. Inkább nem hívja a rendőrséget, ha segélykérést hall, nehogy majd tanúskodnia kelljen az eljárásban. Amikor értetlenül és mérgesen elzárkózik a bántalmazóhoz sokadjára visszatérő nő segítségkérése elől. Ön is felelős.
MÉDIA. Amikor tudósításai szóhasználatában rendszeresen előfordul a családi perpatvar, veszekedés, romantikus szerelemféltés, miközben súlyos bűncselekmények, évekig tartó félelem és rettegés, sok esetben halál van a történetek középpontjában. Vagy prostitúcióra kényszerített, többszörösen megalázott nőket örömlányoknak vagy éjszakai pillangóknak nevez. Amikor a nézettség/olvasottság emelése érdekében arccal, névvel szerepeltet áldozatokat anélkül, hogy tájékoztatná őket az ellenük rágalmazás miatt indítható büntetőeljárás veszélyéről. Vagy amikor egyáltalán nem tudósít a nők elleni erőszak problémájáról és nem firtatja a fent említett szereplők felelősségét. Ön is felelős.
BÁNTALMAZÓ. Amikor családtagjai bántalmazásakor gyakran hivatkozik a munkahelyi problémákra, feszültségére, és arra, hogy partnere provokálta ki a verést. Ön mégsem emelt kezet soha például a főnökére, ha nem kapott fizetésemelést vagy a bolti eladóra, ha nem volt friss a kenyér. Ön felelős.
A fenti lista még hosszasan folytatható. A nők elleni erőszak köztünk van. A felelősség mindannyiunké.
Néhány adat:
2009. szeptember végéig ugyanannyi nő (58) halt meg családon belüli erőszak következtében, mint tavaly az egész évben. Ez azt jelenti, hogy továbbra is négy-öt naponta meghal egy nő családon belüli erőszak miatt. Míg a halállal végződő családon belüli erőszakos ügyek száma tavalyhoz képest nőtt, az erőszakos közösülés miatt folyó eljárások száma évről-évre csökken. Harminchárom európai ország közül Magyarországon a legkevesebb a feljelentés nemi erőszak miatt. A távoltartás kényszerintézkedését annak bevezetését követő két évben összesen 141 esetben rendelték el. Ugyanez az adat a hasonló lakosságszámú Ausztriában 3200 volt. A megelőző távoltartást annak 2009. október 1-jei bevezetése óta országszerte …. alkalommal rendelték el, Budapesten eddig mindösszesen … számú ideiglenes megelőző távoltartást rendeltek el."

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://melisandegyuruje.blog.hu/api/trackback/id/tr1001573372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almonda 2009.12.15. 14:18:15

Szia Melisande, ma megnéztem a 'Nö. ha svéd' blogot - Te voltál az egyetlen, de annál pozitivabb látogató. Nyáron índítottam, de elvette a kedvemet, hogy nem kaptam reakciókat... már tudom, egy blog felnövekedése eltarthat pár hétig-hónapig... másutt írtam svédségekröl (www.sved.nolblog.hu) - ha ven kedved, gyere nézd meg! - ám az ottani tapasztalataim arra az elhatásra vittek, hogy visszaveszem a régi szálat...

Teszik ez a hely is... lehet, hogy ismerlek is (?)... :)
a nick mindenesetre nem idegen.

Lycka till här - och välkommen åter på min sida!
(www.anohasved.blog.hu)

delisa

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.12.15. 16:32:09

Szia Almonda!
Nagyon örülök, hogy ellátogattál a blogomra. Már jártam a "sima" svéd blogon is, csak nem kommenteltem, és találkoztam a hozzászólásaiddal egyéb oldalakon is. (Legutóbb az otthonszülésekkel kapcsolatban egy Népszabi cikk kapcsán láttam bejegyzést tőled.)
Ezek a bejegyzések egy másik blogban is olvashatók, egyíszer nem tudtam bélpni, és lassan érkezett a segítség, így dühömben átmásoltam az itteni bejegyzéseimet a blogger.com-on nyitott naplóba, és most szimultán vezetem mindkettőt. Bár bevallom amaz kedvesebb. Itt elég sok az állat kommentelő meg blogger. Engem nem igen bántanak, de amiket olvasok... Szóval leginkább már csak a statisztikák miatt tartom fent ezt a blogot, a másiknál ilyen nincs. Tehát nem kizárt, hogy a jövőben itt leszek már csak jelen: melisandegyuruje.blogspot.com/
A nevem talán a Tűsarok.org-ról ismered.
Most megyek, és meglátogatlak:)
(Most elegáns lenne svédül írni valamit, de sajnos nem tudok, amit tanultam elfelejtettem. De januártól úgy tervezem elkezdem, talán a Skandináv Ház nyelvtanfolyamán:)

delisa 2009.12.15. 21:42:40

Jaa, stimmel - a tusarok! :)

Ide is ilyen kommentelök jönnek? :) hihetetlen! - ott a nolon kaptam hideget-meleget néhány cikk után... de inkább érdekes volt, mint félelmetes (persze, az is!)...
A nol-ról azt hittem, jó lesz nekem... de nem érzem így igazán... S inkább nöi témákról akarok írni... Hm, lehet, hogy ott kellene, hogy jobban szem elött legyen? :)

Egyelöre átpakolok pár cikket a nöi blogra - aztán meglátom.

Ide azért, biztosan visszatérek!

delisa 2009.12.15. 21:44:11

S megkérdezhetem, munkád folytán jártál többször Északon, vagy megkedvelted magad is? :)

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.12.16. 16:24:45

Neeem (sajnos), egyszerűen mert ott érzem magam a legjobban. Amúgy dolgoztam svég cégnél (AGA), de a spórolt pénzemen utazgatok csak úgy, a magam örömére. Idén szerettem volna a kislányommal Gotland-szigetre utazni, de nem jött össze elég pénzem. Viszont remekül elvoltunk Stockholmban is!:)
Én is nézegetem a blogjaid, felveszem majd a blogger.com-on a kedvenceim közé, holnap talán lesz időm.

delisa 2009.12.16. 23:36:59

Melisande, szia megint!
Ez nagyon érdekes: már jóideje írok a svédekröl - kétféle reakciót kapok: egy idö után elutasítanak, mert pozitiv vagyok, kilógok a magyar kórusból, s jön az 'elég volt bezzegországból' ... vagy: vannak, igaz kevesen, akik belemerültek, s nagyon tetszett nekik itt, azóta is vágynak vissza. Ezen jobban meglepödöm, mindahányszor, mint az elözön (az sajnos még gyakoribb, hogy eleve régi sztereotípiákon nyugszik sokak véleménye... s mindent, amit mondok kételkedve fogad, s visszavág, amint teheti valami nagyon régi, rég nem aktuális ismerettel... szóval, a nem tudás elöítélettekkel kombinálva... :(
Annál inkább örülök, ha valaki elmondja, mennyire mást talált, mint, amit várt, vagy - mint Te is - hogy 'otthon' érzi magát itt.

Képzeld, Goitlandon még én sem jártam! :) ha legközelebb jöttök, megnézhetjük esetleg együtt.

Rendben, nyugodtan linkelj (kösöznöm!), s ezt én is megtehetem viszont.

üidv:d.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.12.17. 14:11:23

Ja, miközben mi játszuk el a bezzeg országot. Mindig ez a bezzeg nálunk. El nem hiszed, a reptéri buszon Skavstára menet beszélgetett 2 nálatok dolgozó magyar. Nem ismerték egymást, de beszédbe elegyedtek. A kiscsaj végig lamentált, hogy mennyire nem szeret nálatok lenni, otthon (már bocs) milyen f@sza minden, meg a hülya svédek - majd eldobtam az agyam. A 9 éves lányom is vette, milyen f..ságokat beszél. De hallottam a koppenhágai reptéren is lamentáló fiatalokat, hogy mennyire nem lesz majd kedvük visszamenni Dániába, fúj-fúj! Unokatestvérem Londonban él, immár családja is van, de folyamatosan az angolokat szidja. (Amikor Horvátországban nyaralt, akkor persze a horvátok voltak idióták.) Iszonyat ez a mentalitás! Én is éltem Angliában, szóval tudom, milyen külföldinek lenni, ha nem túrista vagy, úgyhogy ne osszák nekem az észt, hogy persze, csak a felszínt látom.
Olvastam, miket szoktál kapni fórumokon! (Tűsarkon is) Az utolsó előttti megjegyzésed nagyon kedves:)
Nagyon sokat foglalkozol közélettel, politikával. Noha magam nemzetközi kapcsolatokat tanultam, mára elegem lett ezekből a dolgokból - na meg aztán lusta is vagyok komolyabban figyelemmel kísérni őket, a kevéske szabadidőmben próbálok Önmagam lenni. Szóval épp csak tájékozódom.

delisa 2009.12.19. 10:48:39

Csóválom afejem: persze, nagyon ismerösek a példáid - sosem fogom megérteni, ha egyszer szabad emberként ki-ki választ, miért úgy teszi ezt, hogy 'szenvedjen' töle? Ha nem érzi jól magát, miért marad?... no, de sokan ezt teszik a házasságukban is... :( Az autonómia hiánya? Az engedelmesség beléjük van kódolva? Lusták, nem merik kezükbe venni a saját életüket? (Igaz, rám gyakran mondták, (ök) rebellis vagyok? :)) No, de égy életünk van...

A meghívás, ill. a találkozás lehetösége részemröl áll... :) simile similis gaudet...

Úgy érzem, csak odafigyelek, aztán elmondom a véleményemet - hm, de tény, érdekel, ami körülöttem történik, s olykor azt is érzem, szeretnék változtatni... pl. elöítéleteken. Ezért a svéd-blog is...

Ha elhagytad a namzetközi kapcsolatokat, ma mivel foglalkozol? Mi okozta azt, hogy elhagytad azt a pályát?

Az én felfogásom szerint 'közben' is lehetünk magunk... van egy belsö énünk, függetlenül a külvilági szerepünktöl, munkánktól...

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.12.21. 10:48:26

Rossz házasságból történő kilépés... hát , ezt ne feszegesük - ugyan ebben a cipőben járok. Vannak indokim, hogy ne lennének, de első helyen a gyávaság áll. Miért, ezt most nem részelzetem inkább. De szándékomban áll változtatni, különben nem tudnék egy idő után tükörbe nézni.
Amikora főiskolán végeztem, kicsik voltak a gyerekeim, valóban arra volt igényem, hogy a lehető legtöbbet velük legyek, így a férjem vállalkozásában kezdtem dolgozni. Ez akkor talán jó döntés volt, de nem ajánlom senkinek. Itt Magyarországon ez =kiszolgáltatottság. Végül 2007-ben sikerült olyan helyet találnom, ahova szívesen megyek, tűrhető a fizetés (nem jó), mamabarát munkahely, de mára a munkakört (back office munkatárs) kinőttem. És most válaszút előtt állok, töb szempontból is, úgyhogy néha baromira sajnálom ám magam. De szerencsére az a típus vagyok, aki a hajánál fogva ki tudja magát húzni.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.12.21. 10:54:40

Igen, a belső énünkről írtakkal egyetértek.Persze Magyarországon sokan a belső énüket erőnek erejével a külvilág elvárásaihoz próbálják igazítani.
Úgy gondolom, Svédországban ez másképp van. A gyerekeket arra szocializálják, hogy a közösség hasznára leginkáb úgy lehetnek, ha a saját útjukat engedik járni. Egy lelkiekben szabad ember sokkal többet képes adni, amiből ugye mindenki profitál.

lilja4ever 2009.12.23. 22:02:51

@Mélisande: én jártam a Skandináv Ház tanfolyamára és nagyon nem ajánlom!

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.01.07. 14:48:46

@lilja4ever: Érdekelne a véleményed, miért találtad rossznak?

lilja4ever 2010.01.08. 00:42:37

@Mélisande: olyan sótlan és unalmas a tanárnő, hogy kész szenvedés volt végigülni. Semmi nem maradt meg, amit ott tanultam. Ráadásul elég ritkán jön össze az a néhány ember is, ami szükséges a tanfolyam elindításához. Azért próbáld meg, de én inkább magántanárt javasolnék.
süti beállítások módosítása